Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor először hallod ezt a szót, hogy "Aikido", értetlenül állsz, nem tudván, mi is lehet ez. Ha elolvasod ezt az oldalt, sok minden ki fog derülni.

Maga az Aikido egyfajta harcművészet. Sokan küzdősportnak tartják, pedig ha jobban odafigyelünk, kiderül, hogy nem az. Több annál, talán ezért is helyesebb a "harcművészet" kategóriába besorolni.

Az Aikido sok mindenben más, mint az ismertebb harcművészetek többsége. Különlegességét nemcsak kifinomultsága, elegáns mozdulatai, látványos, szinte fizikai erő nélkül végrehajtott akciói adják, hanem filozófiai, szellemi alapelvei, melyek nélkül tartalmát veszti. Alapelve a test és lélek harmóniája, melynek elérését az Aikido technikák folyamatos gyakorlása révén kívánja megvalósítani.

 

Na ezzel így nem mondtam semmit, valami más forrást kell keresni. Tekintve, hogy Te, kedves olvasó, most a NET-en vagy, az a legegyszerűbb, hogy ehhez fordulsz bővebb magyarázatért.

 

Írd be a Google-ba az "aikido" szót, kevesebb mint kéttized másodperc alatt több mint hétmillió találatot hoz ki a kereső. Ebben aki eligazodik, az vagy varázsló, vagy szakértője a témának. Rengetegen írnak róla, s érdekes, hogy - bár egy dologról, nevezetesen az Aikido-ról van szó - a magyarázatok sokfélék, néha egymásnak ellentmondóak, vagy zavarosak.

 

Ha folytatod az olvasást, nem ígérem, hogy a téma sokkal világosabb lesz, de kiindulópontnak talán megteszi. Az olvasás közben találkozni fogsz linkekkel, melyekre kattintva olyan oldalakra juthatsz el, ahol az adott témát véleményem szerint mások bővebben, jobban kifejtik.

 

Elöljáróban egy barátom megjegyzését szeretném ide, "papírra" vetni. Beszélgettünk természetesen mi is sokat az Aikido mibenlétéről, filozófiájáról, lényegéről, amikor a következő megjegyzést tette : " Ez olyan, mintha el akarnád magyarázni valakinek, hogy milyen a szex. Hülyeség! Csináld, és megtudod!" . Igaza volt. Az Aikido-t is csinálni, gyakorolni kell, s megtudod hogy mi az. Persze, addig is lehet, sőt kell beszélni róla.

 

főoldal